
  
   

 
 

 
     

   

        

       

May 21, 2007 

CBCA 556-RELO 

In the Matter of DAVID A. ANDERSON 

David A. Anderson, Homestead, FL, Claimant. 

Christiane B. Sable, Comptroller, Air Force Reserve Command, Department of the 
Air Force, Homestead, FL, appearing for Department of the Air Force. 

DRUMMOND, Board Judge. 

Claimant, David A. Anderson, is a civilian employee of the Department of the Air 
Force (agency).  The agency’s reserve command has asked the Board for an “advance 
decision” regarding whether it should reimburse Mr. Anderson, a transferred employee, for 
certain claimed closing costs charged in connection with his purchase of a residence at a new 
duty station.  The agency initially denied the claimed costs, and claimant asked for the 
agency’s reconsideration.  Specifically, the reserve command asked whether claimant 
actually incurred $2000 in claimed closing costs included in the cost of the residence and 
not indicated on the settlement statement as being paid by claimant.1 

1 Under 31 U.S.C. § 3529 (2000), a disbursing or certifying official of an agency, or 
the head of an agency, may request a decision from the Board regarding expenses incurred 
by a federal civilian employee for official travel and transportation, or for relocation 
expenses incident to a transfer of official duty station.  A decision rendered in response to 
such a request is called an “advance decision.”  Lorenzo Henderson, CBCA 651-RELO 
(Mar. 29, 2007); Danny Dean Butrick, CBCA 515-RELO (Mar. 19, 2007).  In actuality, this 
is not a request for an advance decision as the agency previously denied reimbursement of 
the claimed costs.  



 

 

   

   

 

       

   

 

 

     

   

 
     

   
     

 
   

2 CBCA 556-RELO 

Background 

In 2005, claimant accomplished a permanent change of station move from Hill Air 

Force Base, Utah, to Homestead Air Force Base, Florida. In connection with the transfer, 

claimant entered into a written contract to purchase a residence at his new duty station and 

incurred reimbursable real estate expenses. 

Mr. Anderson financed the purchase of the property with two mortgage loans totaling 

$126,248.85. The settlement statement shows, inter alia, that a loan origination fee of 

$49.95 was paid from the purchaser’s funds on the first loan.  The settlement statement also 

shows that he received a credit of $2000 from the seller at closing.  In the seller’s column is 

a loan origination fee of $1175.05 for the purchaser’s first loan and a mortgage broker’s fee 

of $824.95 for the purchaser’s second loan. 

Following settlement, claimant sought reimbursement for various costs associated 

with the purchase of his home.   Although the agency’s reserve command reimbursed some 
of Mr. Anderson’s closing costs, including the $49.95 he paid as a loan origination fee, it 
did not reimburse the claimed loan origination fee ($1175.05) or broker fee ($824.95) 
covered by the $2000 closing cost credit given to Mr. Anderson by the seller.  The reserve 
command denied reimbursement for these two expenses on the ground that, according to the 
settlement statement, the seller paid these expenses.2 

Claimant has provided a letter from his mortgage broker, Re-Vest Mortgage, to 
respond to the command’s denial of these expenses. In a letter dated July 11, 2006, Re-Vest 
Mortgage states the original purchase price was $125,000 and the purchaser was  responsible 
for paying the loan origination and broker fees.  See William L. King Jr., CBCA 457-RELO 
(Feb. 09, 2007). The letter from Re-Vest Mortgage makes clear the broker fee was a loan 
processing fee.  The letter from Re-Vest Mortgage states further that, prior to closing, Mr. 
Anderson asked the seller to pay $2000 toward his closing costs, which the seller agree to 
do in exchange for a $2000 increase in the price of the home, and the parties amended the 
contract accordingly.   Thus, according to Re-Vest Mortgage, when the seller paid $2000 
toward Mr. Anderson’s closing costs at settlement, that payment represented money 
ultimately coming from the purchaser rather than the seller. 

2 The agency states that it owes Mr. Anderson an additional $25 due to a clerical 
error. 
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3 CBCA 556-RELO 

After considering the letter from Re-Vest Mortgage and other documentary evidence 
relating to Mr. Anderson’s claim, the command referred this matter to the Board for 
resolution.3 

Discussion 

It is of course true, as the command acknowledges in its letter to the Board in this 
case, that under certain circumstances, an employee may be reimbursed for certain closing 
costs associated with the purchase of a residence at the employee’s new duty station when 
it can be demonstrated that these costs were intentionally included in the cost of the house. 
This, however, requires a showing that: (1) the closing costs were clearly discernible and 
separable from the price paid for the house; (2) both the seller and the purchaser regarded 
the costs as having been paid by the purchaser; and (3) documentation establishes the 
amount of the closing costs and the purchaser’s liability for them.   Jacquelyn B. Parish, 
GSBCA 15085-RELO, 00-1 BCA ¶ 30,605 (1999).  

As the General Services Administration Board of Contract Appeals (GSBCA) 
explained in Parish, on occasion, notwithstanding this type of agreement between the 
parties, the final settlement statement may still show the seller as paying these closing costs 
when, in reality, the purchaser has actually paid them as part of the purchase price.  In such 
cases, we require the employee who purchased the house to provide a statement from the 
seller, a real estate agent, or some other person with knowledge of the transaction, 
confirming that the costs were actually paid by the purchaser as a part of the purchase price. 
Id. at 151,114. 

Mr. Anderson has provided us with a copy of the contract for the purchase of his 
home and a detailed letter of explanation from his broker.  Based upon the information 
contained in these documents, we find that the requirements outlined in the Parish decision 

3 The agency’s reserve command asserts that two decisions of the GSBCA -- Raul A. 
Rodriguez, GSBCA 16444-RELO, 04-2 BCA ¶ 32,720 and Estefanie B. Duncan, GSBCA 
16239-RELO, 04-1 BCA ¶ 32,449 (2003) -- are inconsistent with each other.  We disagree. 
Both decisions speak to ultimate liability for specific  costs.  In both decisions, the GSBCA 
referred to the general proposition that reimbursement is limited to expenses actually 
incurred and paid by the transferred employee.  The cases also direct a review of the 
settlement statement to determine the actual expenses incurred in connection with the 
transferred employee’s real estate expenses.  In Rodriguez, there was no reason to question 
the reliability of the settlement statement, and the GSBCA was convinced that the claimed 
costs had been paid by the seller.  In Duncan, however, the employee claimed a credit was 
negotiated in order to include closing costs in the cost of the house, and the documentary 
evidence showed that the employee had incurred and paid certain closing costs, contrary to 
what the settlement statement showed. 
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have been met.  In this case, the $2000 credit covered by the amendment to the contract is 
similar to the credit given to the purchaser in Parish. The letter from the broker and the 
amendment to the contract show that the seller and claimant considered Mr. Anderson to be 
responsible for the loan origination and broker fees totaling $2000, and as paying for those 
costs with a corresponding increase in the original purchase price.  Those costs are clearly 
discernable and separable from the price paid for the house, because the parties negotiated 
a $2000 increase to the sales price for the sole purpose of covering the $2000 credit 
requested by Mr. Anderson.  The settlement statement lists the loan origination fee and 
broker fee, and Mr. Anderson has established he incurred and paid for those closing costs 
covered by the amendment to the sales contract, regardless of what the settlement statement 
shows.  Thus, he should be reimbursed the claimed closing costs, subject to the limitation 
for reimbursement set forth in the Joint Travel Regulations (JTR), which implement and 
supplement the Federal Travel Regulation.  The JTR apply to civilian employees of the 
Department of Defense, and limit reimbursement of a loan origination fee to one percent of 
the loan amount, absent some credible evidence that the great majority of purchasers in the 
local area pay loan origination fees in excess of one percent. 41 CFR 302-11.200(f)(2)(v) 
(2004); JTR C-14002-A.4.a (2); Virginia Wensley Koch, GSBCA 16277-RELO, 04-1 BCA 
¶ 32,625.  Because the broker fee is a loan origination fee, reimbursement for the two 
combined cannot exceed the limitation on the loan origination fee. The settlement statement 
indicates that the principal amount of Mr. Anderson’s loans totaled $126,248.85.  The 
settlement statement additionally shows that the agency has reimbursed claimant $49.95 for 
a separate loan origination fee he paid.  Taking into consideration that payment, claimant is 
entitled to reimbursement for the claimed closing costs not to exceed $1212.53.  Claimant 
may receive additional reimbursement only if he can demonstrate that a loan origination fee 
in excess of one percent of the loan amount is customarily paid in the area in which his new 
home is located. 

JEROME M. DRUMMOND 
Board Judge 
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