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States Army Corps of Engineers, Millington, TN, appearing for Department of the Army.

DRUMMOND, Board Judge.

The Army Corps of Engineers directed employee Stephen M. England to travel from
Philadelphia, Pennsylvania, to Key West, Florida, on official business from March 16
through 28, 2014. The agency determined that the most advantageous method of travel for
this trip was by airline. Mr. England asked to be allowed to drive his motor home instead of
flying, so that he could stay in Key West in a campground instead of a hotel and thereby
incur much lower lodging costs. The agency authorized him to drive, stating on his travel
orders that “mileage reimbursement [at fifty-six cents per mile] and per diem is limited to
constructed cost of common carrier transportation and per diem as determined and travel time
as limited per JTR [the Department of Defense’s Joint Travel Regulations].”

After returning from Key West, Mr. England sought reimbursement for his travel
expenses. The agency paid him a total of $3037.36, which represented the cost of his
lodging, a per diem allowance, and highway tolls, plus the airfare he would have incurred if
he had flown to and from Key West.

Mr. England believes that he should have been reimbursed $4127.65, a figure which
represents the above costs, less airfare, plus $1472.80 in mileage. He maintains that the
constructive cost of his trip — the cost he would have incurred if he had traveled by air —
would have been much higher than his actual costs ($4965.60 instead of $4127.65). The
constructive cost, therefore, should not have limited his reimbursement.
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Section 301-10.309 of the Federal Travel Regulation (FTR) establishes the general

rule for the circumstance which occurred here:

What will I be reimbursed if I am authorized to use common carrier
transportation and I use a POV [privately owned vehicle] instead?

You will be reimbursed on a mileage basis, plus per diem, not to exceed the
total constructive cost of the authorized method of common carrier
transportation plus per diem.

41 CFR 301-10.309 (2013). The term “per diem,” as used in the FTR, includes lodging as
well as a per diem allowance for meals and incidental expenses. /d. 300-3.1

Mr. England and the Corps both ask us to look to JTR C4710-C. This provision

restates the FTR rule more elaborately:

If a traveler elects to use a POC [privately owned conveyance] instead of the
authorized transportation mode (other than GOV [government owned
vehicle]), reimbursement must be limited to the authorized transportation mode
constructed cost, which is the sum of per diem and the transportation cost the
GOV’T [Government] would have incurred if travel was performed by the
authorized transportation mode.

JTR C4710-C then continues, confusingly:

No other costs are added to the computation. Reimbursable expenses
associated with driving a POC (e.g., parking, tolls) and incurred during
travel between the PDS [permanent duty station] and TDY [temporary
duty] location are not authorized.

Example: A traveler is authorized air transportation from Washington, DC,
to Orlando, FL, at a cost to the GOV’T of $500 for the air transportation only.
The traveler elects to use a POC to perform travel to the TDY site. The
traveler is limited to a maximum of $500 for transportation costs. Any other
costs that MAY HAVE BEEN associated with the use of the authorized air
transportation have no bearing on the cost construction of the reimbursable
transportation costs. Reimbursement for parking, ferry fares, or tolls are not
authorized.
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We have recently explained how the FTR provision should be applied:

The regulation requires an agency, when an employee chooses to travel in his
or her own vehicle rather than by the means of transportation most
advantageous to the Government, to calculate the employee’s travel costs in
two separate ways. First the agency should determine, through the standard
application of statute and regulation, the allowability of the various
components of an employee’s travel claim . . . .

Second, the agency should determine the total constructive cost of the
employee’s travel had he or she traveled by the method of transportation
deemed to be in the Government’s best interest . . . . [CJonstructive costs are
by their very nature not costs which are actually incurred. Although these
costs, too, should be determined through application of statute and regulation,
the calculation necessarily will involve assumptions. As with the employee’s
travel costs determined in standard fashion to be allowable, the agency should
likewise calculate a total constructive cost.

After computing the two totals, the agency should compare them. If the total
of costs determined in standard fashion to be allowable is greater than the total
of the constructive costs, the agency should limit reimbursement to the latter
figure.

Robert A. Cherry, CBCA 3878-TRAV, 14-1 BCA 9 35,707 (quoting Peter C. Thurman,
GSBCA 15562-TRAV, 01-2 BCA 9 31,516, and Russell E. Yates, GSBCA 15109-TRAV,
00-1 BCA 4 30,785).

The first sentence of the JTR provision cited above is faithful to both the FTR
provision and the Board’s explanation of how that provision is to be applied. Unfortunately,
the remainder of JTR C4710-C, to the extent that it may be comprehended at all, makes hash
of the first sentence. The “authorized transportation mode constructed cost,” to use the first
sentence’s phrase, cannot be calculated without taking into consideration all the costs that
a traveler would incur if he traveled by that authorized mode. “Reimbursable expenses
associated with driving a POC” are by definition not authorized when the Government finds
travel by common carrier most advantageous, but they are essential to a comparison between
costs actually incurred and the constructed cost of traveling by common carrier. Similarly,
every cost that “MAY HAVE BEEN associated with the use of the authorized air
transportation” is essential to such a comparison, and so are “parking, ferry fares, [and] tolls”
that a traveler actually pays when driving his own vehicle.
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As we have explained many times, the FTR is a “legislative rule” — a
regulation issued under express authority from Congress, for the purpose of
affecting individual rights and obligations by filling gaps left by a statute, after
following the Administrative Procedure Act’s notice and comment provisions.
It therefore has controlling weight — the force of law — unless the provision in
question is arbitrary, capricious, or manifestly contrary to statute. Any agency
rule which is inconsistent with an FTR provision is consequently trumped by
the FTR and must give way.

Cherry (citing Kevin D. Reynolds, CBCA 2201-RELO, 11-1 BCA 434,756 (citing numerous
prior decisions)). The portion of JTR C4710-C other than the first sentence deserves no
credence because it is not faithful to the FTR.

Mr. England correctly points out that if he had traveled to Key West by air, he would
have incurred higher lodging costs, as well as airfare, airline baggage fees, airport parking
fees in Philadelphia, and rental car costs in Key West. The constructive cost would have
been greater than the costs he actually incurred by driving to and from Key West and staying
in a campground. Thus, applying the FTR and the first sentence of JTR C4710-C, he must
be reimbursed for his actual costs.

We make an adjustment to one element of the costs he claims and question whether
another element should be reimbursed. (1) Mr. England seeks a per diem allowance at the
rate prescribed for Key West in 2014 ($71/day) for each of twelve days. The FTR limits the
per diem allowance for the day of departure and the last day of travel to seventy-five percent
of the applicable rate. 41 CFR 301-11.101. Consequently, Mr. England is entitled to only
$53.25 in per diem allowance for each of the first and last days of his trip. (2) He also seeks
reimbursement of $17.05 per day for a tax he allegedly paid on the campground fee. The
FTR provides that a traveler on official business must pay applicable lodging taxes, unless
exempted by the state or local jurisdiction, and those taxes are reimbursable as a
miscellaneous travel expense. Id. 301-11.27,-11.28. Our record contains no documentation
that Mr. England ever paid such taxes, however. He is entitled to reimbursement for them
only if he can show the agency that he actually paid them.

JEROME M. DRUMMOND
Board Judge



