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In the Matter of RICHARD P. FENNER

Richard P. Fenner, Colorado Springs, CO, Claimant.

William D. Hennessy, Office of the Staff Judge Advocate, 4™ Infantry Division and
Fort Carson, Fort Carson, CO, appearing for Department of the Army.

SHERIDAN, Board Judge.

Claimant, a Department of the Army employee, asks this Board for an opinion as to
the correct travel status and payment for his twelve-month deployment from Fort Carson,
Colorado, to Kandahar, Afghanistan. Claimant asserts that he is entitled to payment for
temporary duty (TDY) instead of the temporary change of station (TCS) payment he
received. Claimant has not filed a claim with the agency, so this matter is not ripe for Board
review.

Background

Claimant was deployed to Kandahar Airfield, Afghanistan, with the 43" Sustainment
Brigade, Fort Carson, Colorado, as a safety and occupational health manager from March 9,
2010, to March 7, 2011. Prior to his deployment he was issued TCS orders from the Fort
Carson Directorate of Resource Management (DRM) Travel Team. Claimant performed
under the TCS orders and was reimbursed for his expenses.

While in Afghanistan, claimant learned that after he had been deployed, a decision had
been made by the 4™ Infantry Division Chief of Staff to deploy all Fort Carson civilian safety
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personnel in a TDY status.! According to the agency, this was a verbal decision, in which
it was also decided that the status of anyone previously or currently deployed would not be
retroactively changed.

As aresult of the Army issuing TCS orders, claimant states that he “lost [his] locality
pay and over $10,000 in pay and entitlements.” Claimant asks the Board to answer a variety
of questions centering around the fact that he was deployed in a TCS status as opposed to a
TDY status. Claimant posits that when he “asked to see the Fort Carson travel policy . . . in
regards to the change in TCS to TDY policy, nothing could be produced.” Claimant believes
he has been unfairly treated and that he should be reimbursed his locality pay because other
Fort Carson personnel deployed in “similar situations” were issued orders for TDY that did
not result in the loss of their locality pay. However, claimant has not yet filed a claim with
the agency.

Discussion

In this case, the agency argues that because claimant has not yet filed a claim, the
matter is not ripe for Board review. Citing the Board’s rules governing travel and relocation
claims, specifically Board Rule 401 (48 CFR 6104.401 (2012)), the agency posits that any
claim for entitlement or travel relocation expenses must first be filed with the claimant’s own
department or agency and the agency must initially adjudicate the claim. Board Rule 401
states in relevant part:

(c) Review of claims. Any claim for entitlement to travel or relocation
expenses must first be filed with the claimant’s own department or agency (the
agency). The agency shall initially adjudicate the claim. A claimant
disagreeing with the agency’s determination may request review of the claim
by the Board.

48 CFR 6104.401(c). As claimant has not yet filed a claim with his agency, Rule 401
dictates that this matter is not yet ripe for Board review. Id.

The Board further observes that while claimant has posed several questions to it, the
Board lacks the jurisdiction to issue advisory decisions to prospective claimants. The

! Placing deployed employees in TDY status allowed employees to, among other

things, retain their locality pay allotments. Employees lose locality pay while in TCS status.
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questions claimant asks are for the agency.” Ultimately, if claimant is not satisfied with the
answers he may file a claim with the agency. It is only after the agency has adjudicated the
claim that the claimant may ask the Board to consider the agency’s decision. 48 CFR
6104.402(a).

Before asking the Board to consider the agency’s decision, claimant should be aware
that this Board has noted previously that “an agency has discretion to determine how to treat
an assignment.” Susan M. Spillman, CBCA 1619-TRAV, 10-1 BCA § 34,371, at 169,725
(instead of putting the employee on TDY for a one-year assignment, the agency elected to
issue PCS orders). We concluded, “This Board cannot reverse the agency’s determination
unless it finds that the agency has abused its discretion.” Id. “It is not [the Board’s] charge
to substitute our judgment for discretionary decisions of an agency as to an employee’s duty
status, unless the decision is arbitrary or capricious, or contrary to statute or regulation.”
Donald D. Reese, CBCA 1394-TRAV, 09-1 BCA 434,075, at 168,481 (the Board concluded
it was neither illegal nor improper for the agency to use TCS for the employee’s status
instead of TDY).

We also recently noted in Jeffrey E. Koontz, CBCA 3251-TRAV (May 17, 2013):

Legal rights and liabilities with regard to travel expenses vest when the travel
is performed, and valid travel orders may not be revoked or modified
retroactively so as to increase or decrease the rights that have become fixed
after the travel has been performed. Dana Riser, GSBCA 14017-RELO, 98-1
BCA 929,417 (1997). Travel orders may be amended or revoked to correct
an error on the face of the orders or if the orders clearly are in conflict with a
law, regulation, or agency instruction.

PATRICIA J. SHERIDAN
Board Judge

2 During the process of compiling the record in this matter, it appears that the

agency has provided the facts as to what occurred and has submitted documentation pertinent
to the matter. Claimant can find answers to many of the questions he posed to the Board
through the documentation and the agency’s response. Remaining questions may be posed
to agency counsel and the DRM Travel Team.



CBCA 3207-RELO



