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WALTERS, Board Judge.

Claimant, Joseph F. Bond, challenges a claim by his former agency, the Department
of Justice, Drug Enforcement Administration (DEA), for repayment of temporary quarters
subsistence expenses (TQSE) that he received in connection with his relocation from Madrid,
Spain, to the DEA headquarters in Arlington, Virginia.

Background

Claimant, a resident of Washington, D.C., from 2004 through 2009 had been serving
with the DEA as its country attache in Madrid, Spain. As part of his posting to Madrid, he
had signed a service agreement calling for him to remain at his position for a minimum of
thirty-six months. He was at that position for substantially more than the minimum period.
In September 2008, he was approved for a lateral reassignment as a group supervisor in
DEA’s country office in Kabul, Afghanistan. In connection with this reassignment, he was
asked to sign another service agreement, one which required a minimum service commitment
of twenty-four months. He executed that document as well, and was issued travel orders
allocating funding for his travel expenses to Kabul.
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On June 11,2009, the eve of his scheduled departure from Madrid to Kabul, however,
claimant received a telephone call from the section chief of the DEA Afghanistan
enforcement operations office, advising that he was not to leave Madrid for Kabul the next
day, but was to remain in Madrid until he received further notice from the agency.
Subsequently, claimant received a copy of a memorandum dated July 1, 2009, issued by the
DEA Career Board Executive Secretary. The very terse memorandum advised that an “ad
hoc career board” had rescinded the reassignment to Kabul and had reassigned claimant to
the DEA headquarters in Washington, D.C. (actually, Arlington, Virginia). An amended
travel authorization was issued, changing claimant’s PCS assignment from Kabul to DEA
headquarters, and claimant was thereunder authorized reimbursement for, among other
expense items, temporary quarters in Washington, D.C. He was not provided or asked to
sign a substitute service agreement for the transfer to Washington, however.

On or about July 19, 2009, claimant reported to DEA headquarters. While in Madrid,
claimant had entered into a long term lease to rent out his residence in Washington, D.C.
When claimant had been assured of the approval of his reassignment to Kabul in late 2008,
he had negotiated and extended the term of that lease. Accordingly, he was in immediate
need for housing upon his return to Washington, D.C. He applied for TQSE, to cover his
lodging at a hotel near the DEA headquarters. Notwithstanding that it failed to provide him
with a service agreement requiring claimant to commit to a period of further government
service in connection with his reassignment to Washington, D.C., the agency approved TQSE
reimbursement for an initial period of thirty days and for two extensions of thirty days each.
Claimant was reimbursed for the ninety day total in the amount of $12,598.31.

On October 10, 2009, less than three months into his new assignment, claimant
voluntarily retired from government service for “personal reasons.” It was not until April 15,
2013, some three and one-half years later, that claimant was notified by the DEA that he was
indebted to the Government for the $12,598.31 of TQSE reimbursement, “for failure to meet
the agreed upon period of service specified in the Service Agreement.” An agency appeal
was denied by letter of August 29, 2013. Thereafter, claimant sought review from this
Board.

Discussion

The agency’s payment of TQSE in this case violated the applicable statute and
regulations. Reimbursement of TQSE to government employees who are transferred is
provided for under 5 U.S.C. § 5724a(c) (2006), which reads, in pertinent part:

(1) Under regulations prescribed under section 5738, an agency may pay to
or on behalf of an employee who transfers in the interest of the Government—
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(A) actual subsistence expenses of the employee . . . for a period of up

to 60 days while the employee . . . is occupying temporary quarters
when the new official station i1s located within the United States; . . . .

(2) The period authorized in paragraph (1) of this subsection for payment of
expenses for residence in temporary quarters may be extended up to an
additional 60 days if the head of the agency concerned or the designee of such
head of the agency determines that there are compelling reasons for the
continued occupancy of temporary quarters.

(Emphasis added.)

Thus, payment of TQSE is to be governed by the Federal Travel Regulation (FTR), which
is promulgated by the Administrator of General Services pursuant to 5 U.S.C. § 5738. FIR
302-2.101 (41 CFR 302-2.101) makes clear that an agency is permitted to provide an
employee with relocation expenses — which would include TQSE reimbursement — ‘{o]nly
after an employee has signed a service agreement to remain in service for the period specified
in [FTR] 302-2.13.” Under FTR 302-2.13, an employee is advised that he is required to sign
a service agreement for a minimum period of twelve months in connection with a transfer
to a post within the continental United States.! And under FTR 302-2.17, an employee is
cautioned: “If you fail to sign a service agreement, your agency will not pay for your
relocation expenses.” Although the absence of a service agreement has been held “not fatal”
to the recovery of TQSE expenses, where an agency fails to offer a service agreement to an
employee for signature and where the employee actually remains with the Government after
the transfer for more than the service period that would have been required under such an
agreement, Regina V. Taylor, GSBCA 13650-RELO, 97-2 BCA 929,089 at 144,806, citing
Thomas D. Mulder,65 Comp. Gen. 900 (1986), and Baltazar A. Villarreal, B-214244 (May
22, 1984), that was not the case here. Claimant left government service less than three
months after reporting for duty in Washington.

Where an agency has erroneously paid an employee benefits such as TQSE without
proper authority under statute and regulation, it is entitled to recover monies paid. Virgil G.
Hobbs, IIl, GSBCA 16625-RELO, 05-2 BCAY 33,078 at 163,947. Under the circumstances,
DEA may wish to consider a waiver or reduction of the amount due from claimant. It is
recognized, however, that waiver is a matter within the sole discretion of the agency, in

' An employee is not required under the regulations to sign a service agreement in
connection with a temporary change of station (TCS). FIR 302-3.410. This exception
would not apply to claimant’s transfer to Washington, D.C., which was a permanent change
of station.
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accordance with its own regulations, and is not within the purview of this Board’s review
function. Id.; Tripp Boone, GSBCA 16023-RELO, 03-2 BCA Y 32,356 at 160,063.

Decision

Claimant is indebted to the Drug Enforcement Administration in the amount of
$12,598.31.

RICHARD C. WALTERS
Board Judge



