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Department of Defense.

SOMERS, Board Judge (Chair).

The agency has submitted this claim on behalf of claimant, Elsa Q. Newland, an
employee of the Department of Defense. Claimant seeks review of the agency’s decision to
deny reimbursement of a portion of the real estate expenses she incurred when she sold her
house as a result of a transfer from one duty station to another. The Defense Finance and
Accounting Service (DFAS) contends that claimant has not met her burden of proof that
payment of such costs is customary. We agree and deny the claim.

Background

In April 2018, the agency issued claimant orders to transfer from one duty location
to another. When she submitted her claim for real estate expenses resulting from the sale of
her home, she sought reimbursement of $28,330.50. The agency granted the majority of her
claim, but denied reimbursement of $3700, because that amount had been identified as a
“seller’s credit,” which is not reimbursable.

Among her supporting documents, claimant provided a letter from a broker stating
that it is customary for sellers to pay buyer closing costs up to 3% of the sales price of the
home, and that the amount paid by claimant represented less than 1% of the sales price. In
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addition, claimant provided data covering a one-year period of time that indicated that seller
credits were paid in 18% of sales in her local community. Claimant supplemented her
documentation with data covering a longer period of time for 46,342 homes sold between
2014 and 2018. However, the information provided did not indicate the total number of
homes sold in the area of claimant’s former residence and included in neighborhoods more
than fourteen miles away.

Under the Federal Travel Regulation (FTR), the seller of a residence is entitled to
reimbursement for costs that are “customarily charged to the seller of a residence in the
locality of the old official station.” 41 CFR 302-11.200 (2018) (FTR 302-11.200). The Joint
Travel Regulations (JTR), which also apply to claimant, similarly limit reimbursement of
certain costs related to the sale of a home to those “customarily paid in the location of the
residence with . . . appropriate supporting documentation provided by the . . . employee.”
JTR 054504-D. In Thomas D. Martin, CBCA 5082-RELO, 16-1 BCA ¶ 36,324, we
summarized how a claimant can establish that a seller’s credit toward a buyer’s closing costs
is an expense customarily paid by the seller:

This Board has long recognized that “[a]n expense is ‘customarily’ paid if, by
long and unvarying habitual actions, constantly repeated, such payment has
acquired the force of a tacit and common consent within a community.” Erwin
Weston, CBCA 1311-RELO, 09-1 BCA ¶ 34,055, at 168,412 (quoting
Christopher L. Chretien, GSBCA 13704-RELO, 97-1 BCA ¶ 28,701 (1996)).
The claimant must prove by a preponderance of the evidence that a buyer’s
closing costs are “customarily” paid by the seller in the community where the
residence is located. Charity Hope Marini, CBCA 4760-RELO, 16-1 BCA
¶ 36,192, at 176,574 (2015). This burden may be met by showing “specific
evidence of the number and percentage of sales in the same community, over
a substantial period of time, that involved seller contributions to buyer’s
closing costs.” Id. at 176,575. On the other hand, “[l]etters from realtors
asserting only that many, or even most, sellers contribute to buyers’ closing
costs, unaccompanied by concrete data, do not generally suffice to establish
that a practice is customary.” Id.

Alternatively, a claimant may meet the burden of proof by showing “that a cost is allocated
to a particular party in a preprinted sales form.” Joseph B. Wade, GSBCA 15889-RELO,
03-1 BCA ¶ 32,128 (2002).

Reviewing the data submitted by claimant, we cannot conclude that home sellers in
the area of her former residence customarily pay some portion of a buyer’s closing costs.
The percentage of home sales included in her data, specifically, that sellers contributed to
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closing costs in 18 % of home sales, comes nowhere near to the expected showing of a
commanding majority of such home sales. For the same reasons described in Kevin T.
Lyster, CBCA 5853-RELO, 18-1 BCA ¶ 39,924 (2017), we deny the claim.

Jeri Kaylene Somers
JERI KAYLENE SOMERS
Board Judge


