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GOODMAN, Board Judge.

John G. (employee) is a civilian employee of the Department of Defense (DoD or
agency). The agency has asked this Board to review its request to the employee to pay back
a portion of airfare arising from temporary duty (TDY) travel that the agency had previously
reimbursed to the employee.

Background

The employee’s permanent duty station (PDS) is in Maryland. The employee planned
personal travel to New Orleans, Louisiana, on Friday, July 30, 2021 (his compacted work
schedule’s non-work day), to attend a funeral. He received approval for annual leave on
Monday, August 2, for his planned return travel to his PDS. After the employee had
arranged his personal travel, the agency determined that it was officially necessary for the
employee to perform temporary duty (TDY) travel to attend conferences in California
beginning Monday, August 2, at 8:00 a.m. Pacific Time. The employee therefore did not
take his previously approved annual leave on Monday, August 2, to return to his PDS as
planned, but rather, he was directed by the agency to originate TDY travel from New Orleans
on Sunday, August 1, in order to timely arrive at the conference site on Monday morning.
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The agency issued approved travel orders for the TDY travel, with the itinerary
commencing at 12:00 p.m., Sunday, August 1, 2021, departing New Orleans via air non-stop
to Los Angeles, California, and returning to the PDS on Friday, August 5, 2021. The travel
orders further stated that “[t]he use of a Government Contracted Commercial Travel Office
(CTO) to arrange official travel is mandatory.” The employee’s personal travel from his PDS
to New Orleans was not included in the travel order itinerary. This was noted in
Block 16—“Remarks” of the travel orders, which stated, “[Employee w]ill already be on
travel to New Orleans for personal travel — asked to cover meeting in [California] so flying
from New Orleans to LAX [Los Angeles Airport] . . . then returning [to the PDS].”

As directed in his travel orders, the employee purchased an airline ticket through the
CTO at the government rate for the TDY itinerary. After he completed the TDY travel, the
agency reimbursed the employee for the actual cost of the airline ticket. However, the
agency now asserts that, based upon applicable provisions of the Joint Travel Regulations
(JTR), which apply to civilian employees of DoD, the employee is only entitled to
reimbursement for the cost of round-trip government airfare originating at and returning to
the PDS. As the round-trip government airfare from the PDS to the TDY location would
have been $336.40 less than the government airfare for the itinerary in the travel orders
originating in Louisiana, the agency has requested that the employee pay back that amount.

Discussion

By statute, the Government is required to reimburse employees for the actual and
necessary costs incurred to travel on official business. 5 U.S.C. § 5702 (2018). Under the
Federal Travel Regulation (FTR), agencies are directed to limit payment of travel costs to
those which are necessary to accomplish the mission in the most economical and efficient
manner and in accordance with the rules stated throughout the FTR. 41 CFR 301-2.2,-70.1
(2021) (FTR 301-2.2,-70.1). In keeping with this policy, the FTR specifies that an employee
performing a TDY assignment must “travel to [his or her] destination by the usually traveled
route unless [the] agency authorizes or approves a different route as officially necessary.”
1d. 301-10.7 (emphasis added). The FTR does not specify when an agency may authorize
or approve a different route as officially necessary instead of the usually traveled route. If
an employee travels by an indirect route, or interrupts travel for his or her personal
convenience, the employee’s reimbursement “will be limited to the cost of travel by a direct
route or on an uninterrupted basis.” Id. 301-10.8. Additionally, the FTR states that an
employee is “responsible for expenses over the reimbursement limits established in this
chapter. Your agency will not pay for excess costs resulting from circuitous routes, delays,
or luxury accommodations or services unnecessary or unjustified in the performance of
official business.” Id. 301-2.4.
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In this case, when the need for TDY travel arose, the agency’s approving official
understood that the employee had previously planned personal travel to New Orleans to
attend a funeral during a non-workday and weekend and therefore would not be at his PDS
immediately prior to the commencement of TDY travel. The approving official therefore
authorized and approved as officially necessary the itinerary in the travel orders for TDY
travel commencing in New Orleans the day before the employee had planned to return to his
PDS from New Orleans.

The employee’s travel from the PDS to New Orleans on non-workdays was personal
travel, not official travel, and the employee’s TDY official travel commenced when he
departed from New Orleans on Sunday as directed in his travel orders itinerary. Once he
commenced his TDY travel, he traveled directly, not circuitously, and without interruption
to the TDY location and returned thereafter directly to his PDS. He did not incur any “excess
costs resulting from circuitous routes, delays, or luxury accommodations or services
unnecessary or unjustified in the performance of official business.” As directed by his
approved travel orders, he traveled the officially authorized itinerary and purchased the
government airfare through the CTO. Pursuant to statute and the FTR, the employee was
properly reimbursed the actual total costs of his airfare, as it was the government fare for the
official itinerary that the agency approved and authorized as officially necessary, based upon
the fact that the employee would not be at his PDS when TDY travel commenced.

The agency’s contention that the employee must pay back the portion of the airfare
which exceeds the round-trip airfare from the PDS to the TDY location is based upon
provisions of the JTR that: 1) limit reimbursement of airfare when an employee is permitted
to combine personal travel with TDY travel to the amount that would have been incurred had
the travel originated from the PDS, JTR 033301-A, -B, tbl. 3-20 (July 2021); and 2) authorize
alternate departure points only from places at or near the employee’s PDS or residence. /Id.
010203-B.

The JTR provisions relied upon by the agency dictate a different outcome from the
FTR in the instant case. As this Board has repeatedly found, when a conflict exists between
the JTR and the FTR, the relevant provisions of the JTR must give way to the FTR since,
unlike the JTR, the FTR is a legislative rule that prevails over the JTR. Michael P. Strand,
CBCA 5776-TRAV, 18-1 BCA 9 36,993; Ronald D. Aylor, CBCA 4752-TRAV, 15-1 BCA
9 36,028. We therefore find that the outcome required by the FTR prevails in the instant
case, and the employee was correctly reimbursed for the actual cost of airfare which he
incurred as directed by the approved travel orders.

We will therefore no longer follow the holding in Robert O. Jacob, CBCA
471-TRAV, 07-1 BCA 9 33,530, reconsideration denied, 07-2 BCA q 33,661, which in
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similar circumstances failed to recognize the conflict between the provisions of the FTR and
JTR and did not take into account a previous amendment to the FTR, as described below.
The Board in Jacob instead relied on a 1983 travel decision from the Comptroller General,
Lawrence O. Hatch,B-211701 (Nov. 29, 1983), that had strictly enforced then-existing travel
regulation provisions precluding reimbursement of excess costs incurred traveling from a
location other than the employee’s PDS. Jacob cited, and chose not to follow, two previous
decisions issued by one of our predecessor boards (K. Wesley Davis, GSBCA 15623-TRAV,
02-1 BCA 431,680 (2001); and Delner Franklin-Thomas, GSBCA 15905-TRAV, 03-1 BCA
932,126 (2002)), both of which properly applied the FTR and allowed the approving official
the discretion to authorize full reimbursement in similar situations. Jacob then reviewed the
prevailing JTR provisions, similar to the current JTR provisions cited by the agency in this
case, and erroneously concluded that the “present provisions of the FTR” were “consistent
with the provisions in effect when Hatch was decided” and found that the JTR “essentially
echoes the reasoning” of the FTR. Jacob, 07-01 BCA at 166,110-11. This analysis led to
the incorrect conclusion that the “[t]ravel approving officials do not possess the authority to
authorize reimbursement of travel that is not the direct, usually traveled route from the
employee’s PDS to the TDY location and back, regardless of how compelling the personal
circumstances of the employee may be.” Id. at 166,111.

We now realize that Jacob did not take into account that the FTR provisions had been
amended in 1989 to add the discretionary component of official necessity, which would allow
travel by other than the usual route,' originating from other than the PDS. Jacob, therefore,
should not have relied on Hatch and should have followed Davis and Franklin-Thomas.
Hatch’s support for stricter limitations on indirect travel reimbursement was based on the
pre-1989 version of the FTR and its predecessor travel regulations that did not contain the
discretionary “official necessity” language. This discretionary component, however, is
included in the current regulation, 41 CFR 301-10.7, which was in effect when our
predecessor board issued Davis and Franklin-Thomas. We therefore follow the holding of
those decisions, consistent with the current FTR, that when an agency authorized and
approved an itinerary commencing at a non-PDS location as officially necessary, and the
employee traveled directly to the TDY location and returned to the PDS as the employee did

! In 1989, the FTR read as follows:
§ 301-2.5 Routing of Travel:
(a) Official necessity. All travel shall be by a usually traveled route. Travel

by other routes may be allowed when the official necessity therefor is
satisfactorily established.



CBCA 7203-TRAV 5

in the instant case, the route was direct, and not indirect or circuitous.” Accordingly, the
actual cost of the airfare was fully reimbursable, based upon the agency’s issuance of
authorized and approved travel orders. Once the travel is performed, the authorization
cannot thereafter be withdrawn.

In the instant case, it is clear that the approving official determined that it was
officially necessary for the employee’s TDY travel to originate from the non-PDS location
where the employee had planned to be before the need for TDY travel arose, and the agency
authorized the TDY itinerary in approved written travel orders. The TDY route traveled was
neither indirect nor circuitous. The TDY travel has been fully performed, and the
authorization of the approved travel orders cannot be withdrawn. The airfare incurred is the
actual and necessary cost of the employee’s itinerary, to which the employee is entitled, by
statute and the FTR, to reimbursement. The employee is not liable for the costs in excess of
that which would have been incurred if the TDY travel originated at the PDS.

Decision

The employee is not liable to repay to the agency the costs which the agency seeks.

Alow H. Goodmowv
ALLAN H. GOODMAN
Board Judge

2 In Jacob, the necessity for TDY travel was identified by the agency and travel

orders had been issued for a round trip, originating from the PDS, before the employee’s
need to attend a funeral arose. The employee proposed the change of departure location so
that he could take a week of leave, i.e., changing the route for personal reasons. In the
instant case, as in Davis and Franklin-Thomas, the employee’s personal travel and
accompanying leave had been approved before the need for TDY was identified, and
therefore there were no travel orders initially issued from the PDS that were changed to
accommodate the traveler. Accordingly, in such cases the employee is not rerouting official
travel for personal convenience. Rather, the agency is determining a route other than the
usually traveled route as officially necessary.



